Winiarnia

W Winnicy Wieczorków wina produkowane są z poszczególnych szczepów winorośli: Rondo,Regent, Cabernet Cortis, Muskat, Sibera, Jutrzenka, Seyval Blanc, Bianka, Hibernal, Johaniter.

Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze. Dzięki takiemu procesowi produkcji nasze wina są świeże i aromatyczne.

Winogrona zbierane są, gdy osiągną odpowiedni stopień dojrzałości. Bardzo ważnym elementem w zbiorach jest poziom cukru i kwasów w jagodach. Po zebraniu owoce trafiają do młynka gdzie zostają lekko zmiażdżone i oddzielone od szypułek. W tym etapie powstaje tzw. miazga, która następnie trafia do prasy, w której zostaje wyciśnięty moszcz. Moszcz odstawiany jest na 24 godz. w chłodne miejsce w celu sklarowania. W tym czasie pobierane są próbki do zbadania poziomu cukru i kwasów. Po sedymentacji dodawane są drożdże i w ten sposób rozpoczyna się proces fermentacji, który trwa ok. miesiąca. Po tym okresie następuje proces stabilizacji i dojrzewania wina, który trwa, w zależności od wina, od 3 do 12 miesięcy. Część win czerwonych po fermentacji leżakowana jest w beczkach dębowych. Dzięki temu wina te dojrzewają, nabierają ogłady a w późniejszym czasie cieszą swoim niepowtarzalnym smakiem.

Tak w skrócie wygląda proces produkcji wina w naszej winnicy.

W naszej winiarni dysponujemy pomieszczeniem degustacyjnym na 20 osób. Możemy tu dla Państwa zorganizować degustację win połączoną z lokalnymi serami, wędlinami oraz wędzonymi we własnej wędzarni rybami. W czasie takich spotkań opowiadamy o winie, o naszej pasji do niego, możemy oprowadzić Państwa po winnicy i przedstawić proces produkcji wina.

Na miejscu możecie Państwo zakupić wina, które smakowały Wam podczas degustacji i wizyty w naszej winnicy.